Vanuit de rol als communicatieadviseur bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling heb ik mijn kennis op het gebied van zakelijke ecosystemen, samenwerking tussen organisaties en binnen netwerken in mogen zetten voor maatschappelijke thema’s. In dit artikel deel ik een aantal richtlijnen met betrekking tot het inzetten van een effectieve communicatiestrategie met als doel een actief en duurzaam ecosysteem.
Het doel van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling
Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) is het ecosysteem van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor het bereiken van een gezamenlijk doel: Nederland maken tot één van de eerste landen ter wereld maken die voedselverspilling met de helft weet te verminderen in 2030. Daarmee wordt Nederland een voorbeeld in het realiseren van Sustainable Development Goal 12.3. Het uiteindelijke doel is niet alleen het verminderen van voedselverspilling, maar de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Het verminderen van voedselverspilling is belangrijk voor het waarborgen van de voedselzekerheid en het tegengaan van klimaatverandering [1]. De toekomstdroom van STV is een circulair voedselsysteem, waarbij grondstoffen optimaal worden benut.
Bouw van het ecosysteem
Om het doel te bereiken is samenspanning tussen en met organisaties binnen een groter geheel noodzakelijk: het ecosysteem van bedrijven, organisaties, universiteiten, overheden en consumenten die voedselverspilling tegengaan. Binnen dit ecosysteem pakt STV een onafhankelijke, initiatiefnemende rol. Als aanjagende partij inspireert, activeert en verbindt STV de samenwerkingspartners om met hulp van het ecosysteem initiatieven te ontplooien om de transitie te maken naar een nieuw voedselsysteem zonder verspilling, met voedselketens waarin grondstoffen op efficiënte en effectieve manier behouden blijven.
De rol van communicatie
Eén van de onderdelen om een ecosysteem goed te laten functioneren betreft communicatie: zowel externe als interne communicatie. Om activiteit en beweging binnen het ecosysteem te realiseren is het van belang dat de verschillende partijen op de hoogte zijn van elkaars initiatieven. Daarnaast is tevens de zichtbaarheid van het ecosysteem als geheel essentieel om daarmee ook te zorgen voor voldoende herkenbaarheid en het laten zien van de opgetelde impact van de individuele initiatieven en partijen.
Verschillende doelgroepen
De communicatie dient opgezet te worden rekening houdende met verschillende doelgroepen en stakeholders, zoals bijvoorbeeld de oprichters en de partners die reeds aangesloten zijn, potentiële partners en de bredere groep die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Ook consumenten en particulieren zijn onderdeel van dit systeem en dus ook binnen de communicatie-aanpak.
Communicatiestrategie
Voor het oplossen van een dergelijk complex maatschappelijk probleem als voedselverspilling zijn ontelbare partijen nodig die onderdeel willen zijn van de oplossing. Daarom is het van belang dat het aantal deelnemende partijen toeneemt, zodat meer partijen actief bijdragen. Om dit te bewerkstelligen is het essentieel dat er oog is voor de behoeften van de deelnemende partners. Partijen zijn immers genegen bij te dragen als dit ook weer iets oplevert.
De samenwerking binnen een ecosysteem dient georganiseerd te worden: het gaat niet vanzelf. Het gaat hierbij om samenwerking tussen organisaties. Dit behoeft een andere aanpak dan samenwerking binnen één organisatie. De leidraad voor een dergelijke strategie zal daarom onder andere gericht moeten zijn op het behoud van samenwerkende partners, de uitbouw van het netwerk, op communicatie die ondersteund op het behalen van gestelde doelstellingen en op de synergie die samenwerkende partijen met elkaar kunnen bereiken.
Meerdere communicatielijnen
Doordat er binnen een ecosysteem tussen organisaties samengewerkt wordt, behelst de communicatie meer communicatielijnen dan die van een individuele organisatie. Naast de traditionele, externe communicatie naar is er immers ook de communicatie tussen de verschillende partners binnen het ecosysteem die gefaciliteerd en gemanaged moet worden. De communicatiestrategie moet daarom gericht zijn op communicatie met en tussen organisaties. Mijn aanbeveling is om een overzicht te maken van de verschillende communicatielijnen binnen het systeem zodat je per lijn inzichtelijk kunt maken welke communicatiebehoefte er is.
Uitvoering
Meer over de uitvoering van een effectieve communicatiestrategie volgt binnenkort in deel 2. Mocht je hiervan op de hoogte gehouden willen worden, dan kun je een mail sturen naar info@daniellebrons.com.
[1] Hanson et al. (2019), Reducing Food Loss and Waste: Ten Interventions to Scale Impact
=======================
Mocht je hulp kunnen gebruiken bij de communicatie of het opzetten van een effectieve communicatiestrategie m.b.t. een zakelijk ecosysteem? Neem dan dan gerust contact met mij op.